MtG Portal.hu - Markos Dániel: Nemzeti 2013
Cikkek - Markos Dániel: Nemzeti 2013

Markos Dániel: Nemzeti 2013

Horváth Tamás - Csütörtök 04. Július 2013
Még több cikk ettől a szerzőtől

Hiába vették el tőlünk a gaz rómaiak… izé, a Wizards-ék a nemzeti bajnokságokat, a Metagame-es srácoknak köszönhetően továbbra is megtartják a szokott formátumban az év számunkra legjelentősebb eseményét. A tavalyi muriban nem volt részem, de idén ismét küzdöttem sokadmagammal a megtisztelő címért.
Az elmúlt időkben tettem egy sikertelen próbálkozást a kontroll paklik terén, de be kellett látnom: az aggro az én műfajom. De ha már ez adatott nekem, akkor nem a legbutább verzióval indulok nagy versenyeken. Ki is néztem magamnak már jó pár hete Aaron Barich Starcity-győztes Naya aggro pakliját, amit egy ponton módosítottam:

Naya Aggro (60/15)


Az eredetiben Ray of Revelationok voltak a RIP-ek helyén, de én inkább a népszerű reanimator paklikat akartam megverni a random Bant auras helyett.
Igazság szerint nem bíztam e pakliban. Versenyeken nagyon nem adta magát, sorra halmoztam a vereségeket vele. És nem annyira bénázások miatt: a mostani környezetben nagyon jól kell húzni a lapokat, megfelelő paklik ellen a megfelelőt. Ha ez nem jön be, kikaptál. Hiába hát a jó side-terv, hiába a húszezerért beszerzett drága lapok, továbbra is a draftban bíztam, hisz eddig is az hozta az eredményeket a nemzetiken.

Szombaton összejöttünk hát a 10 minutesben, és kezdetét vette a nagy küzdelem.

1. forduló: Da-Ronco Józsi, a címvédő, BUG Peddler
Na, basszus, ez a nap is jól kezdődik… sebaj, a címvédő elmondta, hogy nem tesztelt a paklijával, úgyhogy nem is vár tőle sokat.
Elsőben megállunk 2 földön, a mana elfjét azonban lelövöm, nekem meg nem kell feltétlenül sok mana, úgyhogy gyorsan végeztünk.
Másodikban megtartottam egy olyan kezdőkezet, amelyben három Spear, egy-egy Geist és Skullcrack illetve 2 Temple Garden volt. Erre még húztam egy Rootbound Craget. Józsi az előző játszmával ellentétben floodol, miközben a Staticasterjeit simán leszedem a Spearekkel. Tuskót egy darabot se láttunk…
2-0, 1-0

2. forduló: Gábor Péter, UWR control
Az elsőben sikerült megfelelő presszúrát kifejtenem egy Voice, a tokenje (ugyanis kasztolt az én körömben az ellen) és egy Smiter segítségével. 5-ben stabilizált, de elhamarkodottan ellőtt egy Revelationt, mire én egy Charmmal és egy Spearrel reakcióban lelőttem.
Másodikban megállt két földön, így hamar feladta.
2-0, 2-0

3. forduló: Durham Miki, GW aggro
A változatosság kedvéért egy régi nemzeti bajnok… (Nem igazán, de döntőt mindenképpen játszott Miki - szerk.) A kockadobást nyerem, ami fontos ebben a matchupban.
Elsőben damage race alakult ki, de mivel én kezdtem, nagyobb presszúrát fejtettem ki, és mikor Miki kitappelt, egy Rampager hozta a játékot.
A másodikban 5-re kevertem le, neki viszont jobb volt, így 2 Smiterje agyonvert.
A harmadikban ismét ütésváltásra került sor, mikor is kialakult az alábbi helyzet:
Nekem négy földem volt lent, egy Smiter, illetve egy Voice-token, kezemben egy Rampager és egy Rancor (utóbbiról tud Miki), 10-ben voltam. Mikinek lent volt öt földje, köztük egy Gavony Township, egy Paladin, ami össze volt kötve egy Voice-szal, egy Strangleroot Geist, meg egy Arbor Elf, illetve egy lap volt a kezében, 6 életben volt. Én az előző körben nem támadtam, hisz jól tudtam, hogy azzal rosszul jártam volna, illetve a Rancort sem tettem ki, mert féltem egy Selesnya Charmtól. Miki hosszan gondolkodott a támadáson, végül mindenkit elküldött támadni. Én a tokennel a Paladint, a Smiterrel meg a Geistet blokkoltam, majd vártam, mi lesz. Végül Miki nem csinált semmit, így felírtam az öt sebzést. Ezután az én körömben Rancort tettem a Smiterre, támadtam, Rampagert dobtam rá, majd Miki feladta. Elszámolta a dolgokat: ha nem támad az Elffel, kirak még egy Avacyn’s Pilgrimet, majd a lényeit annyira megpluszolja a Townshippel, hogy pont nem tudok átütni. A magam részéről pedig kitehettem volna a Rancort, mert egy Skullcracket húztam, s jobban ki tudtam volna használni a manámat; illetve a Geist helyett az Elfet kellett volna blokkolnom.
Ezt az esetet egyébként hosszan elemeztünk a meccs után, azért is maradt meg bennem ennyire.
2-1, 3-0

Nofene, ki gondolta volna, hogy így hasítok majd standardon? Jó esetben 2-1-re számítottam, majd gyengébb draftasztalokra, ahol is feljavítom az állást. Így viszont az egyes asztalhoz ülhettem le az alábbi társasághoz:
Schrick Máté
Én
Csóti Pox
Szőke
GG
Torma Évi
Glied Tomi
Zeller Gábor
A draft pocsékul sikerült, semmilyen irányba nem tudtam elindulni az első pár booster alapján, úgyhogy jobb híján egy Orzhov paklit állítottam össze pár extorttal (Tithe Drinker, Syndicate Enforcer, Kingpin’s Pet), egy Ogre Slumlorddal, illetve splasheltem vörösre egy Warleader’s Helix és egy Homing Lightning miatt. Kiderült, hogy kettővel felettem Zeller is Orzhovot szedett, ő pedig megszűrte a fekete színt.

4. forduló: Torma Évi, Simic
Az elsőben manát halt, így hiába ütlegelt lelkesen egy Beetleform Mage-dzsel meg valami más kis lénnyel, egy idő után elkezdtem extortolni, és meghalt.
A második sem volt különb: itt is egész kevésben fejeztem be, míg az extort meg a Slumlord tette a dolgát.
2-0, 4-0

5. forduló: Glied Tomi, a magyar Conley Woods, Gruul
Elég erős paklit állított össze, így nem volt sok esélyem ellene. A másodikban floodolt, így egy idő után stabilizáltam és szép lassan kiextortoltam, meg leszedtem a lényeit Trostani’s Judgementtel meg Homing Lightninggal. A harmadikban letett egy Gruul War Chantot meg egy Rubblehulkot, ami elé sok lénnyel beálltam, hátha meghal, de persze volt bloodrush-a, így lényeim és én gyorsan kimúltunk.
1-2, 4-1

6. forduló: Karalábé… izé, Zeller Gábor, Orzhov
Nem adta a pakli. Hiába ütöttem le mindkétszer kevésbe, két lassú játszmában kimúltam, Zeller Luminate Primordialja pedig gyönyörűen működött.
0-2, 4-2

Jött a második draft, ezúttal Modern Mastersből (amiből nem lehetett menet közben kiszállni, hiába bontott volna valaki foil Goyfot és sima Confidantot egyszerre). Elég béna módon 49-en maradtunk eddigre, így hét hétfős asztal ült össze. Én a másodikhoz kerültem:
P10 Balázs
Torma Évi
Kovács Ádám
Nagy András
Schrick Dávid
Én
Durham Miki.

Itt sem éreztem igazán az irányt, ahova menni kellett volna. Egy Thundercloud Shamannal kezdtem, majd alig szedtem mellé óriásokat, helyettük két Bound in Silence, két Amrou Seekers, hozzájuk egy Amrou Scout, illetve két Rift Bolt csúszott be. A harmadik boosterből kiszedtem egy Adarkar Valkyrie-t, de őt sajna nem sokat láttam a továbbiakban.

7. forduló: Bye
A hétfős asztal előnye. Kár érte, szívesen kipróbáltam volna a paklit.
2-0, 5-2

Hazamenés előtt még scoutoltam egy kicsit, így konstatáltam, hogy Dávid és Évi ugyanazokat a színeket szedte. Hát ezt jól megcsináltuk…
Megnéztem még HT Bak és Rácz Csaba összecsapását is. Csabi tettei legalább jókedvre derítettek: először belehalt a saját Slaughter Pactjébe, így a következő játékban a pakli dobozát, a jegyzettömbjét és egy tollat is a paklijára tett, nehogy elfelejtsen fizetni.  Később pedig zöld lényt akart leszedni Death Rattle-lel, amely tényre csak jó későn hívta fel a figyelmet HT Póker (pedig az üvegfalon túlról már KG is próbált jelezni). Ezek után csúnyán megégették Bak Doubling Seasonnal turbózott Saprolingjai, hiába volt kint még József is a páston.

Irány haza, vacsi, pihi, hajnalban orrdugulásban megfulladás, másnap kelés, keverés, kártyázás.

8. forduló: Durham Miki, Gbu böszmék
Mindjárt az elején kapott egy game losst Miki, mert elfelejtette felírni a regisztrációs listára, hány és milyen földekkel játszik.
Másodikban szépen leütött két Durkwood Baloth-szal és egy Imperiosaurral.
A harmadikban bénázás és szabálykérdés is történt. A Játék folyamán rendszeresen ütlegeltem egy Amrou Seekers-zel, amit nem tudott blokkolni – csak egy két jelzős Echted Oracle volt nála kint, de nem használta ilyen célokra. Suspendre kirakott egy Baloth-ot, de egy Amrou Scout és egy Fiery Fall is várta érkeztét. Ez utóbbival akartam ellátni a baját, de Miki Echoing Courage-zsal megmentette, így elég sokat kaptam az arcomba. Az aktív Armou Scouttal passzoltam, majd a körében Miki megkérdezte, támadhat-e. Rábólintottam, majd rájöttem, hogy ki kellett volna keresnem egy Bound in Silence-et, hogy a Baloth ne tudhasson támadni! Dühömben így is kikerestem rá az aurát, de ettől még ugye támadó lény maradt… Ezután gyógyultam egy Feudkiller’s Verdicttel 10-et, meg kaptam egy óriást is (hála a Seekersnek, többe kerültem, mint ő), de ezt egy Rathi Trapperrel kezelni tudta, hogy az Imperiosaurjával beüthessen.
És a következő körben jött a nagy ötlet. Elmentem ütni a Seekerrel, majd egy Otherworldly Journey-vel ki akartam szedni a játékból, hogy biztonságban letehessek egy Thundercloud Shamant, ami elvitte volna Mikinél az idegesítő Trappert és potenciális blokkoló Oracle-t. A Journey kijátszása után fogtam egy kockát (hogy majd a kör végén rátehessem a lényre, mint jelzőt), és a battlefieldtől elfelé húztam a kártyát, anélkül, hogy a kocka hozzáért volna. Még meg is jegyeztem: „ez MAJD a kör végén visszajön”. Miki erre bírót hívott, mert szerinte azért tettem a Seekers-zel ezt a mozdulatot, mert véget akartam vetni a körömnek. Toti nekem adott igazat: tetteim egyértelműen azt jelezték, hogy még nem ért véget a köröm, szeretnék valamit még csinálni. Miután letakarítottam a pástot a Shamannal, Miki támadott az Imperiosaurjával, amit a Scout hősiesen blokkolt. Miki kitett egy repülő lényt blokkolónak, de én toppdekkeltem egy Deadshot Cyclopst, így pont elég sebzést be tudtam vinni, hogy meghaljon.
2-1, 6-2

9. forduló: Nagy András, azaz Mr. Big, UW
Egyértelműen jobban összerakott pakli volt az övé. Az elsőben elszüttyögtünk, 10-10 Kithkin token létrehoztunk Cenn’s Enlistmentekkel, majd próbáltam Valkűrt lerakni, de Take Possessionnel elszedte. Bound in Silence-szel sem tudtam megállítani, mert egy Glen Elendra Archmage megakadályozott ebben.
A másodikban megálltam öt földön, így nem tudtam a Feudkiller’s Verdictet megfelelő időben kasztolni, illetve semmi mást effektíven.
0-2, 6-3

Hát, a draft dekkek megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Végül is csak későbbi top 8-asoktól kaptam ki. Visszatértünk Standardiába.

10. forduló: Stefan Verdin, aki francia-olasz döntőt szeretett volna, Junk tokens
Stefan maga is többször mondta, hogy nem jó a dekkje, a gyors pakliktól kikap. Ez az elsőben így is lett, gyorsan leütöttem. A blokkolási sorrendet is elnézte (kijelölte a blokkolókat, aztán Midnight Hauntinggal akart hozni még kettőt, de Toti tájékoztatta, hogy akkor már nem blokkolhat), meg a Voice képességét is (plusz egy token ide). Most az egyszer használtam a Boros Charm indestructible-t adó képességét (az eredmény rá nézve mínusz öt token). Viszont kiderült, hogy Rootborn Defense-zel játszik, ami kellemetlen perceket okozhatott volna nekem.
A másodikban 5-re kevertem le, ő kirakott két Intangible Virtue-t, így kikaptam.
A harmadikban defenzíven kellett játszanom. Hat manánál overloadoltam egy Mizzium Mortarst 3 tokenre, hogy ne tudjon Defense-t tolni (ki volt tappelve ugyanis), de utána beállt a játék, mert Abrupt Decay-eket kasztolt és Townshippel fenyegetett. Épp üresen állt a battlefield, 11 illetve 7 életben voltunk, és toppdekk üzemmódba kapcsoltunk, amikor lejárt az idő, úgyhogy még azt sem mondhattuk el, hogy valamelyikünk jobban állt volna.
1-1-1, 6-3-1

11. forduló: Horváth Tamás, a Pókerarcú, Naya aggro
Itt sajna a kockadobás döntött a mérkőzésről. Mivel Póker nyerte ezt, az elsőben kíméletlenül leaggrózott.
A másodikban race alakult ki, de én Pacifikáltam a Reckonerjeit, úgyhogy biztonságban üthettem. Így is levitt Searing Spear-távolságba (3 élet), de nem toppdekkelt a lövést, így nyertem.
A harmadikban megint kíméletlen aggrót mutatott be: Experiment One Geistbe, majd Reckonerbe, és a biztonság kedvéért még két Minótauroszt szorongatott a kezében… Csak a shocklandek miatt ment le 14-be.
1-2, 6-4-1

Szomorú. Maradt a top 16-ért küzdés!

12. forduló: Schrick Dávid, Junk reanimator
Meglepetésemre nem Junddal tolta Dávid, de ettől még nem illetődtem meg: az elsőben csak mana elfeket hozott, de semmi kombóelemet (amit lehetett, azt exile-olta a Militant), így gyorsan leütöttem.
A másodikban már kellemetlen perceket éltem át: Thragtuskok és Blood Baron segítségével 32-be gyógyult fel, és meg is csapott párszor. Szerencsére az Advent of the Wurm egyszínű zöld tokent hoz, így a Vérbáró nem sokáig garázdálkodott: már az első támadása alkalmával megleptem. Bénáztam is, mert többször elfelejtettem evolválni az Experimentjeimet (jó lett volna, hisz megállítják a Tuskót). Mindezek után felcsattintottam egy Rancort egy Reckonerre, majd ezzel kezdtem el ütni. Dávid mindezt tehetetlenül nézte: nem volt Decay-e, egy first strike-os trample-ös Reckonert pedig nehéz jól blokkolni. Úgy gondolta, hogy Mulch-ok segítségével túr magának egy Townshipet, amivel megerősíti Tuskóit, tokenjeit és egyéb lényeit; ehelyett lemillezte az Angel of Serenity-eit, amik exile-ba kerültek a második körben kirakott RIP-nek köszönhetően. Mindemellett rőfösen floodolt. Soha nem gondoltam volna, hogy aggro paklival egyszer úgy nyerek, hogy az ellenfél 32-ben is volt a játék folyamán!
A forduló után Schrik Máté felhívta a figyelmemet, hogy a RIP nem kombós a Geisttel és a Voice-szal. Upsz! Ezt nem kalkuláltam be. Csak ez az egy lapom volt otthon erre a matchupra, ezért tettem a side-ba. Mivel ez csak egyszer jött elő, és akkor sem zavart annyira, ez a fel se tűnt!
2-0, 7-4-1

Végül 13. lettem. Hogy mire gondolok? Meglepően jól teljesítettem Standardon, de pocsékul a drafton, ami általában fordítva szokott történni. Bár lenne végre egy Nemzeti, ahol mindkettő jól sikerül!
Viszont elmondhatom, hogy:Gratuláció:
- Glied Tominak a győzelemért.
- A top nyolc többi részvevőjének a szép eredményért: Zeller, Nagy, Várady, Horváth Bak, Kenyeres, Szőke, Delisi.

Köszönet:
- Vini Tibinek és Poroszkai Lacinak a kölcsönlapokért.
- Rácz Csabinak a hülye beszólásokért, úgymint fordulás, perzselés, megégés, cserrentés és pattintós tánc. Ja, és a húszezer… illetve tízezerbe kerülő last minute Voice-ért.
- A Metagame-nek a szervezésért és a díjazásért.
- A bíróknak a fáradozásért.
- A résztvevőknek, hogy eljöttek.
- Neked az olvasásért.

Jövőre ugyanekkor, ugyanitt! Az összes cikk listája 

Fórum:
Nutso
2013.07.04 22:19
Sajnos én egyik drafton sem játszottam az első asztalnál. A DGR-en is öcsém mellet ültél.

Leinad
2013.07.07 16:40
Áhh, Bocsi, jó meglátás. Legalább a 12. fordulóban nem írtam el