Cikkek - Tóth Miklós: Hogyan lehetnék Magic bíró?

Tóth Miklós: Hogyan lehetnék Magic bíró?

Hegyigab - Vasárnap 17. Január 2010
Még több cikk ettől a szerzőtől

Hogyan lehetnék Magic bíró?

Sokan keresnek meg ezzel a kérdéssel. Válaszolok nekik, de utána valahogy nem hallok többet az érdeklődőkről.

Mindez persze nem meglepő. El is mondom, hogy miért. Van egy kép a játékosokban, érdeklődőkben arról, hogy mit is csinálunk, hogyan is működünk, egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valakiből bíró legyen. A másik oldalon pedig ott van a valóság.

Jelen írásban igyekszem összeszedni a főbb kérdésköröket, valamint felvázolni a folyamatot, amelynek a legvégén valakiből Magic bíró lehet.

Igen, folyamatot írtam. És ez talán a legfontosabb körülmény, amiről a legtöbb érdeklődő nem tud.

Bíróvá válni nem egyenlő azzal, hogy kitöltök valami papírlapot, ami vagy jól sikerül, vagy nem!

Ezúton hívnám fel minden érdeklődő szíves figyelmét, már itt a cikk legelején, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindenki eljut odáig, hogy papírlapot kapjon. Ez nyilván nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy kis hazánkban jelenleg összesen hat bíró létezik, noha az érdeklődés ennél jóval nagyobb. Most, hogy ezt sikerült tisztázni, kezdjük az elején.

Motiváció


A kérdés, amit fel szoktunk tenni minden érdeklődőnek, amikor azt mondják, bírók szeretnének lenni, a következő: Miért?

Első lépésként ezen kell elgondolkodni. Mi a motivációd? És nem, nem azt akarjuk hallani, hogy milyen menő a csíkos felső, és jó lenne abban feszíteni. Azt sem gondolom túl jónak, ha valaki szeretne sok szép csillogó lapot kapni időnként, és ezzel ki is fújtak az ambíciói.

Előrebocsátom, hogy a csillogó lapok, amiket speciálisan a bíróknak gyártanak, közel sem állnak egyenes arányban mindazzal a munkával, idővel és energiával, amit a Magic-es életre, versenyekre, szervezésre, tanulásra és bíráskodásra kell fordítani. Szeretném leszögezni ezért, hogy a tévhitekkel ellentétben, a történet nem úgy néz ki, hogy az ember egyik reggel felébred, elmegy levizsgázni bírónak, majd örül, mert onnantól kapja az ajándék lapokat.

A valóságban ez úgy néz ki, hogy az embert elkezdi érdekelni, hogy mit csinálunk, majd kezdetét veszi egy hosszú tanulási folyamat, egy olyan időszak, amikor kötelező jelleggel, aktívan foglalkozik az illető a szabályokkal, mind elméletben, mind a gyakorlatban, teszteket tölt ki, versenyekre jár, kiveszi a részét a munkánkból, és legvégül - amennyiben érdemesnek találtatik - mind szóban, mind írásban vizsgát tesz, amely, ha sikeres, akkor a munka folytatódhat.

Erről a folyamatról azt tudom mondani, hogy hozzávetőlegesen egy évig tart.

Körülbelül ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki a "nulláról" indulva tisztességesen felkészüljön egy ilyen jellegű megmérettetésre. Időnként előfordul, hogy jutalmat is kapunk, de meg kell érteni, hogy ez a jutalom, amely kártyacsomagokból és bírói lapokból áll, csupán egy gesztus, a DCI által kitalált kompenzáció, mindazért a munkáért, amit a Magic-es élet szervezéséért, a versenyek biztosításáért folyamatosan végzünk.

Hangsúlyozom: ez nem ellenérték. Közel sem kapsz annyi lapot, mint amennyi energiát az egészbe belefektetsz. Nem azért leszel bíró, mert jutalmat kaphatsz. Azért kaphatsz majd jutalmat, ha sikerül egyszer bíróvá válnod, és bíróként meg is állod a helyed.

A szabályok ismerete


Ha megvan a kellő ambíció, akkor léphetünk tovább, elkezdhetünk nézelődni és lassan összeszedni mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, amire majd szükségünk lesz a későbbiekben.

Ezzel el is érkezünk az egyik fő kérdéshez: a szabályokat bizony ismerni kell, kívül-belül.

A következő tévhit, amit el szeretnék oszlatni: a szabályok megfelelően magas szintű ismerete, amellyel már egy első szintű bírónak is rendelkeznie kell, nem egyenlő a Comprehensive Rules szabálykönyv többszöri elolvasásával, bemagolásával.

Én sem tudom az összes szakaszt kívülről, szó szerint. Mi több, soha nem olvastam el a szabálykönyvet elejétől a végéig. Mégis, pillanatok alatt megtalálok benne bármit, ismerem a rendszerét, tudom, hogy mit, hol keressek, valamint összefüggéseiben is tudom értelmezni az egyes szabályokat.

Be kell látni, hogy ez az, ami nem fog menni egyik napról a másikra. Senki sem fogja ugyanis megkérdezni tőletek, hogy mit mond az X, Y és a Z számú szakasz. Igen ám, de elétek fognak tárni millió és egy valós szituációt, ahol öt, hat, hét, tíz képesség, objektum szerepel és hat egymásra folyamatosan, mely helyzetet kizárólag úgy fogjátok tudni megérteni, kibogozni, majd megoldani, ha ismeritek mind az X, az Y és a Z pontokat, valamint azt, hogy mikor melyiket kell alkalmazni, melyik zárja ki a másikat, netán melyik az erősebb szabály bizonyos helyzetekben. Ez az, amit nem lehet elérni a Comprehensive Rules folyamatos olvasgatásával.

Mit kell tenni helyette? Mindenekelőtt sokat játszani, és minden egyes problémás szituációt, szabálykérdést, amely felmerülhet, önállóan megoldani. Bármikor, ha gond van egy játékhelyzettel, meg kell fogni a szabálykönyvet, kikeresni az oda vonatkozó szakaszt, és önállóan megválaszolni.

Még mielőtt valaki félreértené: ez nem azt jelenti, hogy felmegyek az rpg.hu Szabálysarok elnevezésű topicjába, és minden kérdésre kötelezően beírok egy választ, mintha személyesen nekem szólna. Amíg nincs gyakorlott, biztos szabályismeret, addig nem ez a cél. Nem kell közhírré tétetni ugyanis, amint valamire "szerintem" tudom a választ. A tanulási folyamat legeleje az érdeklődő saját fejlődését szolgálja.

A kérdésekre a választ azért keresi ki saját maga, hogy ő maga legyen tisztában vele. A szabálysarkok figyelemmel kísérése kötelező, ahogy az is, hogy minden kérdésre, amely ott felmerül, segítség nélkül, önállóan válaszoljuk meg – kezdetben csak saját magunknak. Utána össze lehet hasonlítani az ott megszületett válasszal. Ha sikerül ezt hosszú távon megvalósítani, akkor előbb-utóbb csukott szemmel is meg lehet találni a Comprehensive Rules 169 oldala között azt a szakaszt, amelyre épp szükség van.

Higgyétek el, hogy máshogy nem megy, ezt a könyvet egyben nem lehet lenyelni. Csak akkor fogsz emlékezni, ha nem is az összes, de a lehető legtöbb szabályra, ha te magad találkoztál már minden olyan szituációval, amelyre a szabálykönyv egy-egy szakasza vonatkozik. Mert akkor emlékezni fogsz rá, hogy hol olvastad, hiszen magad kerested meg a választ.

A kérdezőket legtöbbször csak a válasz érdekli. Éppen ezért, meg fogják kérdezni huszonhatodszor is ugyanazt, csak mindig az újabb kiadások más nevű lapjaival, mert fogalmuk sincs róla, hogy ugyanaz a szabályszakasz lefedi valamennyit.

Itt kezd el szétválni a játékosok és a szabályguruk szemlélete. Ha valaki otthonosan elkezd mozogni a szabálykérdések megválaszolásában, egyre több szituációra mondhatja azt, hogy igen, ezt már hallottam, emlékszem is, hogy hol kerestem rá, akkor előbb-utóbb rádöbben, hogy nem egy kaotikus halmazként, hanem kerek egészként tud majd rátekinteni a szabálykönyvre, azt nagy biztonsággal forgatni, és ez az, ami a megfelelő szintű szabálytudás alapja.

Ez az egyik tényező, amely nélkül nem lehetsz bíró. Bizony, már a level 1 igen komoly szabályismeretet követel meg, a bírói szintek közötti különbség jellemzően nem a szabályismeretben van, de erre a jelen cikkben most nem térek ki.

A másik gyakorlási mód - amely egyben a bírói teszttel való ismerkedésül szolgálhat – a regisztráció a DCI oldalára ezen a linken: http://judge.wizards.com

Teszteket találhattok rajta, könnyű és nehéz szabálykérdésekkel, utóbbinak a szintje ténylegesen a majdani "éles" teszt kérdéseinek a nehézségéhez mérhető.

Persze az "éles" tesztben nem csak játékszabályokkal kapcsolatos kérdések fognak szerepelni, de erről később.

Megjegyeznék még egy fontos körülményt, amely a bíráskodás egyik alapeleme: senkit sem fog érdekelni, hogy te tudod a választ egy kérdésre, ha képtelen vagy azt mások számára is, érthető formában továbbadni.

Szabályguruként lehetsz nagyon jó játékos, de bíróként ez kevés. El kell tudni magyarázni – nem árt, ha angol nyelven is – érthetően, határozottan, hogy miért ez, vagy az a válasz és milyen szabály mondja ezt ki.

A gyakorlat


Ha a megfelelő szintű, biztos szabálytudást sikerül megszerezni (és ezt igazolják is az online teszteken elért eredményeink), akkor kezdődhet a gyakorlati rész.

Jelentkezni kell egy bírónál, és el kell menni versenyekre, bíróként. Persze, egyelőre csak "level 0"-ként.

Figyelem! Már itt elkezdődik a munka, pedig a bírói vizsga még nagyon messze van!

Innen, a kulisszák mögül meg kell ismerni azt a szervezői munkát, a versenylevezetés művészetét, az egyes problémás szituációk kezelését, a megfelelő szankcionálást, a lejelentést.

Kezdetben minden ilyen részfolyamatot meg kell szemlélni közelről és szép lassan megszokni, hogy minden kis részletért ott, te magad vagy a felelős. Bárkinek, bármilyen problémája lesz, az hozzád fog odamenni, és neked válaszolnod kell, megoldást kell találni és kezelni a szituációt valahogy, lehetőleg oly módon, hogy az a verseny időszerű, szabályos lefolyását ne hátráltassa. (És ha azt gondolod, hogy nem lesznek furcsa kérdések, akkor - finoman fogalmazva - nagyon tévedsz. És valóban neked kell megoldást találnod ezekre az esetek többségében. Van amikor a verseny szervezője segíthet, de lesz amikor ő is tanácstalanul néz majd és várja a te ötleteidet. Ahhoz, hogy legyen egy ilyen "ötlet pool"-od, az kell, hogy sok versenyen vegyél részt, ott figyeld a tapasztaltabbakat és ellesd, eltanuld a módszereiket. - Gábor)

Ez persze szintén nem könnyű, de senki nem is várja el, hogy egyből egy Grand Prix-re szaladjatok ki, ahol 1500+ embert kell terelgetni, néha ide-oda futkosva.

Nyilván helyi szinten, kisebb létszámú versenyekkel kell kezdeni, húsz-harminc embert sem mindig könnyű kezelni az elején. És a munka nem csak annyiból fog állni, hogy odahívnak egy asztalhoz, mert valami szabálykérdés merült fel.

Bizony oda fog menni hozzád a játékos azzal, hogy elvesztette a side-ját, nincs meg az ellenfele, három fordulóval ez előtt rossz eredményt mondtak be, drafton a második booster hatodik lapjánál tartanak és most vette észre, hogy van benne egy pikk ász, és ezekre ott, akkor megoldást kell találni, lehetőleg azonnal.

Ez a gyakorlati tanulási folyamat azért a legnehezebb, mert időigényes. Ahogy az elméleti tudás elsajátítása, ez is azt igényli, hogy igenis, aktívan foglalkozni kell a játékkal. Nem elég, ha minden este tíz percre leülök a gép elé és olvasok egy kis szabálykönyvet. Ez - ebből a szempontból - semmit nem ér.

Aki bíró szeretne lenni, azt muszáj, hogy érdekelje minden egyes helyzet, amit nem tud kapásból megoldani. Elvárás, hogy kutasd át a szabálykönyvet a válaszért, ha valamit nem tudsz. Ha nem találod, nézd meg a Gatherer-t, FAQ-okat, amik segíthetnek, és néhol extra információt is tartalmaznak.

Ha ott sem találod, keress rá Google-ban, külföldi fórumokon, levelező listákon, mert lehet, hogy kicsit máshogy, netán más lapokkal már felmerült ugyanaz a szitu és valaki megtalálta a választ.

Ha így sem megy, akkor megkeresel bírókat, és kikéred az ő véleményüket. Ez az a motiváció, amire szükség van ahhoz, hogy egyszer sikeres legyen a vizsga.

Aki egy bíróhoz fordul a kérdéseivel, azért teszi, mert bizalma van felé, elvárja, hogy olyan dolgokat tudjon, amiket ő nem feltétlenül. Ezt a bizalmat nem könnyű megszerezni.

Egy bírónak legyen tekintélye. Ahogy fentebb is említettem, hiába tudsz te valamit nagyon jól, ha képtelen vagy formába önteni, másoknak előadni, majd másokkal el is fogadtatni. Meg kell tanulni, hogy az a biztos tudás, amit megszerzel, abból ne egy folyós maszlag legyen, amikor átadod. Egy bíró nem lehet bizonytalan, amikor meghoz egy döntést. (Ezzel együtt persze tévedhet (attól hogy bíró, még emberből van ), van olyan is, hogy nem a legoptimálisabb megoldást biztosítja, de törekedjen arra, hogy ezt elérje. - Gábor)

Ha valamit nem tud azonnal, akkor utánanéz, és addig nem válaszol, amíg nem tudja alátámasztani a döntését. Nem mond olyat, hogy "szerintem". Gondoljatok csak mindig arra, hogy mit vártok el egy bírótól, amikor hozzánk fordultok.

Kellő mennyiségű elméleti és gyakorlati tudással, megfelelő felkészüléssel, sok időráfordítás után el lehet jutni arra a szintre, amikor érdemes megpróbálni a vizsgát. Régebben csak a hármas, valamint az ennél magasabb szintű bírók vizsgáztathattak, s mivel kis hazánkban ilyen sohasem létezett, külföldről meghívott bíró vizsgáztatott, jellemzően a Nemzeti alkalmával.

Ma már a második szintű bírók is vizsgáztathatnak, ami öröm, mert olyanunk szerencsére nekünk is van. Egy egész. Mindez a korábbiakhoz képest egyetlen változást fog hozni: a gyengébb angoltudással rendelkezők elől egy kisebb akadály elgördült. (A szóbelit lehet magyarul, de az írásbeli attól még angolul van! - Gábor)

A vizsga alapvetően két részből áll. A szóbeli lényegében egy megfigyelés és egy elbeszélgetés. El kell menni egy viszonylag nagyobb létszámú versenyre, azon bíróként részt kell venni. Az egész napod vizsga lesz, nem csak amikor leülsz az írásbelihez, vagy a magasabb szintű bíróval szembe. A vizsgád része lesz, hogy a nap folyamán miként oldassz meg helyzeteket, válaszolsz meg kérdéseket.

Ki kell, hogy alakuljon benned egy olyan nézet, melynek során a versenyre már nem úgy tekintesz, mint egy nagy káoszra, ahol neked a jobb oldali sarokban kell paklikat ellenőrizni, és a bal sarokban a többi bíró valami mást csinál, és közben majd csak szól valaki, ha vége van.

Úgy kell felfognod a versenyt, mint egy kerek egészet, aminek te is a motorja vagy, a többi bíróval együtt. Rajtad is múlik, hogy szabályszerűen, rendezett keretek között haladjon minden, időbeli fennakadás nélkül. Ha valahol probléma van, mész segíteni akkor is, ha épp nem az a feladatod. Kommunikálsz a főbíróval és a többi társaddal, hogy minden olajozottan menjen.

Ez alatt, közben és utána vannak beszélgetések a vizsgáztatóval. Azt kell látnia benned, hogy érdemes vagy a feladatra, kellő energiát fektettél bele, és lesz is eredménye, ha egyszer bíró válik belőled. Ha sikeresen vetted az akadályokat, akkor egy írásbeli tesztet kapsz, angol nyelven, melyben kíméletlenül végigkérdeznek játékszabályokról, versenyszervezési kérdésekről, valamint a versenyek közben alkalmazandó szankciókról. A játékszabályok mintegy 70%-át teszik ki az írásbeli tesztnek, amely éppen az a küszöb, amelyet teljesíteni kell a sikeres level 1 vizsgához. Ha minden feltételnek megfeleltél, bíróvá válhatsz, és a munka folytatódhat.

Ahhoz, hogy hosszú távon bíró is maradj, aktívan részt kell venni a Magic-es élet szervezésében. Bíráskodni kell rendszeresen, mert egy hosszabb passzivitás után a bírói szintedet elveszíted. Arról, hogy milyen feladatok várnak rád ez után, és hogy milyen dokumentumokat kell még megismerned, egy másik cikkben szólunk.

Akelir Az összes cikk listája 

Fórum:
DBebe
2010.01.18 10:59
Kiváló cikk, hiánypótló! Mindig is érdekeltek a "kulisszatitkok", az ilyesfajta mozgatórugók, amik a háttérben meghúzódva lehetővé teszik a szabályozott játékot. Bár nem tartozik határozottan a bírói témához, de szívesen olvasnék olyan jellegű cikket is, ami magáról a versenyzésről, a verseny körüli teendőkről szól. Írnék pár olyan kérdést amik a fejemben motoszkálnak mostanság: Sealed versenyeken hogyan zajlik a sideboard-olás...tehát hogy vissza kell-e sideolnom minden egyes mérkőzés előtt, vagy szabadon változtathatok a main deck-en, amikor csak akarok? Ugyanez a kérdés draft esetében is (persze ott tudom hogy minden mérkőzés előtt vissza kell side-olni, de a cikk nem csak nekem szólna). Aztán, mikor érdemes droppolni, hogyan számíthatom ki, hogy ha X-elek az ellenfelemmel, akkor mondjuk bekerülök-e a TOP8-ba, mikor mennyire számítanak az opponens pontok, mi az a tiebreaker, mi az a bye, stb. Le lehetne írni, hogy mi a különbség a 2-0-ás és a 2-1-es győzelem között, ez hol számít... Miért van az, hogy drafton az egy asztalnál draftoló emberkék játszanak egymással? Ezek most így hirtelen jutottak az eszembe, de biztos lenne még pár, ami a témához tartozna. Ilyenekről csak ritkán tud olvasni az ember (főleg magyarul), pedig ezek is fontos elemei magának a Magic-nek. Nagyon örülnék egy ilyen hiánypótló cikknek, ami jó alapot adhatna minden versenyre járó (és a versenyek lebonyolításában kevésbé jártas) embernek, hogy okosabban tudjon dönteni bizonyos helyzetekben, és például ne csak azt tudja leolvasni a kifüggesztett párosításról, hogy kivel fogja lejátszani a következő mérkőzését. Mindazonáltal várom a cikk folytatását!

Krezga
2010.01.18 19:37
Jó cikk, köszi! Várom a folytatását!

primo
2010.01.21 00:51
jo cikk, meg sok ilyet.