Köröm pikkelysömör


A pszoriázisban szenvedők körülbelül felénél jelentkeznek a pikkelysömörös köröm tünetei.

Ezen belül köröm pikkelysömör a kéz körmein gyakrabban kialakul a betegség, mint a lábujjak körmein. A körmökön barázdák, foltok jelennek meg, melyek utalnak a betegségre, különösen gyermekek esetében.

aki megszabadulhat a pikkelysmrtl

Az ilyen típusú pikkelysömör fájdalmas lehet, mivel érzékeny helyen üti fel fejét. Vannak olyan esetek, amikor az évek óta psoriasisban szenvedő betegeknél alakul ki a pikkelysömörös köröm.

Ez abból áll, hogy a körmök megvastagszanak, felületüket elszíneződött sárgás, narancssárgás foltok borítják.

vörös foltok a lábakon és a könyökön

Sokszor az ujjakról a körmöket könnyen el is lehet távolítani. Az is előfordul, hogy a körmök alatt lokalizálódik a betegség. A pikkelysömörös köröm akkor is komolyan problémát jelent a betegnek, ha egyébként nincsenek súlyos bőrelváltozások.

guttate psoriasis definition

Ha a köröm leesik, a körömágy ki van téve a baktériumoknak és gombáknak. Ezért nagyon fontos tisztán tartani a kezet, és a manuális tevékenységeket a minimálisra csökkenteni.

kiütés az arcon vörös foltok formájában felnőtteknél viszketés fotó

A pikkelysömörös köröm ápolása nem egyszerű feladat. A rövidre vágott körmöt könnyebb kezelni, mint a hosszú körmöket, mivel ez utóbbiak inkább ki vannak téve annak, hogy leessenek a körömágyról, ezáltal növelvén a sérülések és fertőzések kockázatát.

Ha túlságosan megvastagodtak a körmök, szakemberhez kell fordulni.

méhviasz krém egészséges a pikkelysömörtől